Året ebbet ut med et folkelig og etter hvert voldelig opprør mot presidenten og det politiske systemet i Frankrike. Noe av bakgrunnen for de gule vestenes frustrasjon ble opplyst av Simon Fontvieilles intervju med geografen Christophe Guilluy, en artikkel som også ble vår mest leste i 2018.
De gule vestene fremsto som en lederløs bevegelse, i stor grad organisert via grupper på Facebook. Men er en velfungerende offentlighet forenlig med en dominerende rolle for sosiale medier? I forbindelse med at Cass Sunstein ble tildelt Holbergprisen, presenterte Dag Elgesem denne tenkerens resonnementer og advarsler rundt ekkokamre og polarisering.
Man hører ofte at USA er sterkt polarisert, men hva med Norge? En ny studie av Erik Knudsen som han omtalte på Medborgerpanelets blogg viste at situasjonen her kanskje ikke er så ulik den amerikanske: “Affektiv polarisering kan bære bud om manglende saklighet i debatter og negative karakteristikker av hverandre. Dette åpner ikke for økt forståelse og mindre konflikt. Tvert imot.”
Tilstanden i offentligheten har vi forsøkt å belyse gjennom flere artikler: Anine Kierulf etterlyste i et intervju at skolen lærer elevene å håndtere saklig uenighet. Jostein Gripsrud belyste i et essay hvordan dagens diskusjoner om offentligheten kan tjene på et historisk perspektiv – noe boken Allmenningen og prosjektbloggen Offentlighetens historie var bidrag til. En ny studie pekte på hvordan Instagram kan fungere som en ny arena for meningsdannelse. Og vi presenterte flere bidrag fra et forskningsprosjekt om offentlighet og migrasjon.
De tradisjonelle mediene er fortsatt offentlighetens viktigste institusjoner, men hvordan står det til med borgernes tillit? En stor undersøkelse viste at nordmenn fortsatt har høy tillit til mediene, men det er klare forskjeller mellom folk på høyre- og venstresiden. Et originalt perspektiv på tillit og medier ble presentert av tre medieforskere fra Universitetet i Bergen: Hva forbinder folk selv med tillit? Et av resultatene var en oversett ideologisk dimensjon.
Spredningen av feilaktig informasjon eller “falske nyheter” er i noen tilfeller bevisste forsøk på å bryte ned tilliten til mediene og skade offentligheten. Åsa Wikforss har skrevet bok om temaet og utdypet sine synspunkter i intervju med Vox Publica.
I 2018 startet vi to nye faste innslag: En ukentlig oversikt over norske og internasjonale medienyheter sammenstilt av informasjonstjenesten medienorge, og en ny blogg kalt Teknologibloggen som presenterer forskning på teknologi, medier og offentlighet.
De fem mest leste artiklene i 2018
- Simon Fontvieille: «Det er slutt for den vestlige middelklassen»
- Dag Elgesem: Cass Sunstein: Slik skader sosiale medier demokratiet
- Hanne Vindenes Valkner: Barnas privatliv selges til høystbydende
- Erik Knudsen, Magnus Hoem Iversen og Silje Nygaard: Dette betyr «tillit til mediene» for folk
- Erik Knudsen: Polariseringen er personlig: Vi misliker velgerne til partier vi er uenig med
Takk til alle som har abonnert på vårt nyhetsbrev og bidratt til å spre og diskutere artiklene våre på Twitter og Facebook i 2018.